Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Сируп од јагода

У топлим данима, нема ништа боље од гутљаја домаћег сирупа препуног укуса свежег воћа. Чак и када му додате мирисну менту, добијате савршен спој природне слаткоће и благе свежине.
Фото: Pixabay/HotelMonacoMuenchen

Доносимо вам традиционални, али мало модернизовани рецепт за сируп од јагода и менте који ће вас освојити већ од прве чаше.

Без конзерванса, без вештачких арома – само чисто воће, шећер, вода и домаћи листови менте.

Састојци:
  • 5 кг зрелих јагода
  • 700 г шећера
  • 1,2 литра воде
  • шака свежих листова менте
Припрема:

Добро оперите јагоде и оцедите. Самлејте их блендером или гњечилицом за кромпир док не добијете пире.

У посебној посуди кувајте шећер у води док се потпуно не раствори. У топли шећерни сируп додајте листове нане – по жељи их лагано згњечите да би ослободили арому – и прелијте преко сецканих јагода.

Покријте смесу и оставите да одстоји преко ноћи на хладном месту. Током овог времена, јагоде ће пустити сок, а мента ће се улити у сируп.

Следећег дана, процедите смесу кроз густу цедиљку или газу да бисте уклонили пулпу и листове менте. Лагано загрејте добијени сок – довољно да буде врућ, али не кључао.

Врућ сок сипајте у чисте стаклене боце, до врха – тако да пена мало прелива. Затворите их гуменим чеповима или стерилисаним металним поклопцима.

Пастеризовати боце 30 минута на 75 °C – на пример, у рерни, великој шерпи воде или пастеризатору.

Ставите флаше у корпу, покријте ћебетом или јастуком и оставите да се полако хладе. Када се потпуно охладе, чувајте их на тамном и хладном месту.

Искористите јагоде на прави начин и имајте их целе године!

Преузмите андроид апликацију.