У топлим данима, нема ништа боље од гутљаја домаћег сирупа препуног укуса свежег воћа. Чак и када му додате мирисну менту, добијате савршен спој природне слаткоће и благе свежине.

Доносимо вам традиционални, али мало модернизовани рецепт за сируп од јагода и менте који ће вас освојити већ од прве чаше.
Без конзерванса, без вештачких арома – само чисто воће, шећер, вода и домаћи листови менте.
Састојци:
- 5 кг зрелих јагода
- 700 г шећера
- 1,2 литра воде
- шака свежих листова менте
Припрема:
Добро оперите јагоде и оцедите. Самлејте их блендером или гњечилицом за кромпир док не добијете пире.
У посебној посуди кувајте шећер у води док се потпуно не раствори. У топли шећерни сируп додајте листове нане – по жељи их лагано згњечите да би ослободили арому – и прелијте преко сецканих јагода.
Покријте смесу и оставите да одстоји преко ноћи на хладном месту. Током овог времена, јагоде ће пустити сок, а мента ће се улити у сируп.
Следећег дана, процедите смесу кроз густу цедиљку или газу да бисте уклонили пулпу и листове менте. Лагано загрејте добијени сок – довољно да буде врућ, али не кључао.
Врућ сок сипајте у чисте стаклене боце, до врха – тако да пена мало прелива. Затворите их гуменим чеповима или стерилисаним металним поклопцима.
Пастеризовати боце 30 минута на 75 °C – на пример, у рерни, великој шерпи воде или пастеризатору.
Ставите флаше у корпу, покријте ћебетом или јастуком и оставите да се полако хладе. Када се потпуно охладе, чувајте их на тамном и хладном месту.
Преузмите андроид апликацију.