Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Сахер торта

Једна од омиљених торти, а уједно и једна од најпознатијих торти на свету је бечка краљица слаткиша, Сахер торта (Sacher). Популарна „сахерица“ има своје аристократско порекло, као и читаву причу о свом настанку. Њен оригинални рецепт се и данас чува у сефу хотела „Sacher“ у Бечу, а многи нас уверавају да су баш они дошли у посед „оригинала“, мада је и свака „копија“ у њеном случају перфектна.
Фото: Pixabay/Suissgirl
Састојци:

За коре

  • 8 јаја
  • 250 грама шећера
  • 125 грама путера
  • 150 грама чоколаде за кување
  • 250 грама млевених ораха
  • 1 равна кашичица прашка за пециво
  • 2 кашике уља

За премазивање кора

  • 300 грама џема од кајсија средње густине

За глазуру

  • 150 грама чоколаде за кување
  • 4 кашике уља
Припрема:

У шерпицу са дебљим дном ставити 150 грама чоколаде и 125 грама путера и оставити да се заједно растопе на најнижој температури рингле, уз повремено мешање. Оставити са стране да се све мало расхлади, тек да не буде вруће. Миксером мутити 8 жуманаца са 125 грама шећера неколико минута, док смеса не постане светла и пенаста, па умешати растопљену чоколаду са путером и промутити миксером или жицом све заједно још мало. Додати млевене орахе претходно помешане са равном кашичицом прашка за пециво, сипати две кашике уља, промешати варјачом да се све сједини. Смеса ће бити релативо густа.
Умутити 8 беланца са 125 грама шећера у чврст шам па га у пар наврата додавати претходној смеси, мешајући варјачом после сваког додавања, да се беланца равномерно распореде свуда. Завршна смеса ће бити средње густа, и не превише пенаста.
Припремити калуп за торту са помичним дном и исећи два круга од пек папира. Један мало већи од калупа за облагање дна, и други мало мањи од калупа, којим ћемо заштитити горњи слој теста од претераног исушивања. Доњи папир овлаш премазати уљем и сипати тесто у калуп. Преко сировог теста положити други круг папира, такође премазаног уљем са стране која иде у додир са тестом. Пећи око 70-75 мин на 170 степени. Печену торту оставити да се у потпуности охлади, бар 2-3 сата. Треба нам охлађена не само споља него и у средини, да бисмо могли лепо да је исечемо.
Охлађено тесто танким ножем одвојити од обода калупа, ослободити торту и скинути горњи папир. Преврнути је на другу страну, па одлепити и доњи папир и вратити све заједно у првобитан положај. Жицом за сечење бисквита пресећи тесто на две коре (у недостатку жице, исећи пажљиво ножем). Уз помоћ две шпатуле подићи горњи исечак, спустити на помоћни папир, једну руку подвући под папир, преврнути кору на раширен длан друге руке тако да сечена страна дође горе, све пажљиво и без савијања коре јер је склона пуцању, и положити је на тацну за послуживање. Обод тацне претходно треба заштитити тракама од пек папира. Намазати кору џемом од кајсија, поклопити другом кором тако да сечена, тј. равнија страна дође горе, мало је притиснути, па и њу премазати џемом. На тихој ватри отопити 150 грама чоколаде за кување са 4 кашике уља и оставити са стране 15-ак минута. Прелити преко торте, изливајући највећи део глазуре по површини торте, а остатак по рубовима. Шпатулом размазати чоколаду која је цурила по ободу. Горњу површину не дирати, она ће се сама поравнати јер је глазура у моменту сипања релативно ретка. Ставити торту у фрижидер да се глазура стегне.

Пријатно!

Koje su greške koje pravimo i usporavamo metabolizam?

Преузмите андроид апликацију.