Рибље пљескавице су брз, укусан и економичан оброк који се лако припрема. Могу се направити од приступачних врста рибе попут ослића или скуше, а уз помоћ зачина, лука и презла направићете савршену мешавину која се може обликовати у пљескавице.

Састојци:
- 500 г филета ослића (или друге рибе по жељи)
- 1 мали кромпир
- 1 мала главица црвеног лука
- 3 чена белог лука
- 1 јаје
- 2 кашике презле (по потреби и више, у зависности од конзистенције смесе)
- 1 кашика сенфа
- 1 кашика сушеног оригана или тимијана
- Со и бибер
Припрема:
Ако сте купили целу рибу, прво је добро очистите, а ако сте изабрали филете, исецкајте их у блендеру или ситно исецкајте.
Кромпир ољуштите и скувајте, а када се охлади изгњечите у пире. Црвени и бели лук ситно исецкати.
У великој чинији помешајте сецкану рибу, пире кромпир, сецкани црни и бели лук, сенф, оригано (или тимијан), јаје, со и бибер. Додајте презле и све добро промешајте.
Ако је смеса превише мекана, слободно додајте још презла. Влажним рукама обликујте пљескавице. Од ове смесе можете добити четири веће или осам мањих пљескавица.
Загрејте мало уља у тигању и пржите пљескавице на средњој ватри 4 до 5 минута са сваке стране, док не постану златно смеђе и хрскаве.
Рибље пљескавице можете послужити са кришком лимуна, свежим поврћем или сосом по жељи, као што је тартар сос или сос од јогурта.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.