Јесен је идеално време за припрему топлих и меких пецива, који се одлично слажу са кафом, чајем или топлим млеком.
Састојци:
За тесто
- 600 грама брашна
- 150 грама шећера
- 10 грама соли
- 1 кесица сувог квасца
- 100 грама путера
- око 250 милилитара топлог млека
- 2 јаја
- 2 кашичице цимета
Пуњење:
- 400 грама млевеног мака
- 150 грама шећера
- 50 грама путера
- 200 милилитара млека
- 2 кашике мармеладе од кајсије
Припрема:
У чинију ставите брашно, квасац, шећер, со и цимет. Затим припремите топло млеко и додајте путер у њега. Помешати суве састојке и додати припремљено млеко и путер. Уз мешање додајте јаја, па месите тесто док не почну да се стварају мехурићи. Умесите тесто у куглу, прекријте крпом и оставите на топлом месту док се не удвостручи. Затим још једном промешати и оставити да нарасте. За то време припремите фил. Прво сипајте млеко у шерпу и додајте путер. Неопходно је кувати на лаганој ватри. Истовремено у чинији припремите мешавину мака и шећера. Смешу мака и шећера прелити млеком и отопљеним путером. Затим додајте мармеладу од кајсија и мешајте док не добијете једноличну смесу. Након тога поново долази до припреме теста. Потребно је још једном промешати и поделити на два једнака дела. Оклагијом развући тесто на центиметар дебљине и прекрити филом. Међутим, фил не покрива цело тесто. Неопходно је оставити неколико центиметара без пуњења. Пажљиво превуците тесто са подмазане на празну страну. Када завршите са овим кораком, ставите мало брашна на нож како се фил не би лепио при сечењу. Ролат исеците на колутове ширине око два центиметра. У плех ставите папир за печење и поређајте колутове. Ова пецива је потребно пећи у загрејаној рерни на 180 степени око 15 минута. По жељи готове пужеве поспите маком и шећером у праху.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.