Једно од најзаступљенијих јела на нашим просторима јесу управо пуњене паприке запечене у рерни. Свакако и једно од најукуснијих и најједноставнијих јела које можете да припремите и одушевите своје госте и укућане.
Састојци:
- 20 паприка бабура
- 1 килограма мешаног млевеног меса
- 200 грама пиринча
- 1 јаје
- 1 већа шаргарепа
- 1 већа главица црног лука
- 1 кашика алеве паприке
- 1-2 чена белог лука
- со, бибер и вегета по укусу
- 1 децилитар уља
- 2-3 кашике брашна
- 1 литар сока од парадајза
- 1 литар воде
Припрема:
Паприке добро опрати, очистити од семенки и оставити их да се мало осуше од воде окренуте отвором на доле. У међувремену направити фил. На уљу пропржити ситно сецкан црни лук док не омекша. Додати месо и наставити динстање док месо не порумени, а потом додати рендану шаргарепу, опран и процеђен пиринач, ситно сецкан бели лук, зачинити по укусу, промешати и на крају у све умешати јаје. Наставити мешање 1 до 2 минута и склонити са ватре.
Пунити филом паприке. Немојте препунити филом. Оставите простора да пиринач набубри и нарасте у току печења. Паприке ређајте у тепсију. Сваку напуњену паприку затворите колутовима кромпира или парадајза. Између паприка можете ставити кришке кромпира ако међу њима има слободног простора, а потом куване кришке кромпира послужити као прилог уз готове пуњене паприке. Направите сос. Кратко пропржите брашно на уљу и уз стално мешање додајте сок од парадајза и доливајте воду.
Када сос прокува, прелијте сосом пуњене паприке. Прекријте тепсију фолијом и пеците паприке у рерни на 180 степени око 45 минута или док не омекшају, а затим пажљиво скините фолију, вратите паприке у рерну још 30 минута да се фино запеку. Послужите топле паприке уз пире кромпир или уз кромпир са којим сте их пекли.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.