Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Припрема зимнице – Туршија

Лето је скоро на крају и сада је идеално време да припремимо све што нам је потребно за дугу и хладну зиму. Како презимети без туршије. Како ставити туршију? Ту и нема неки посебан рецепт, веома битно је да је поврће које одаберете, а то је оно које и највише волите здраво, чврсто и без разних флекица или ударених делова по себи.
Фото: Pixabay/erichbauer0
Припрема:
  • 1 ½ килограм жуте паприке
  • 2 килограма карфиола
  • 2 килограма краставчића (корнишона)
  • 2 килограма зеленог парадајза
  • 1 ½ килограма шаргарепе
  • 1 килограм келерабе
  • феферони по жељи
  • бибер у зрну
  • 11 литара воде
  • 300 грама соли
  • 400 грама шећера
  • 2 литара алкохолног сирћета
  • 1 кесица бибера у зрну
  • 2 кесице винобрана
  • 2 кесице конзерванса
Припрема:

Поврће које се ставља мора јако добро да се опере пре стављања у ( обично је то ) буре. Изаберите начин прања, да ли ће то бити нов сундјер за посудје или нова четкица за зубе. Ја преферирам четкицу јер она по мени боље опере сва улегнућа и порице на краставцима. оврће се пере једно по једно, трља се сундјером или четкицом и пребацује у другу воду. Пере се у три воде.

Добро оперите и суд у који ћете слагати поврће. Најбоље после прања детерџентом и испирања топлом водом да се опере још једном раствором сирћета и воде.

Прокувати 1 литар воде. Када се вода прохлади додати со, шећер, конзерванс, винобран и бибер. Све добро промешати да се састојци истопе, па додати преосталу воду и сирће и све промешати. Сачекати да се раствор охлади, па раствор прелити преко поврћа.

Пластичним обручем притиснути поврће у бурету и по потреби преко обруча ставити тежи предмет како би поврће било добро зароњено у течност. У претходно опране и стерилисане тегле редјати поврће за туршију и поврће добро сабити да има што мање ваздуха.

Тегле добро затворити. Ставити целофан, гумицама за тегле причврстити целофан и чврсто затворити опраним и прокуваним поклопцима.

Буре или тегле оставити на тамно и хладно место како би се у наредних месец дана одиграо процес кисељења. Просторија у којој се чува туршија треба да буде хладна.
Тегле наредних 7 дана можете окретати – један дан поклопац горе, други дан поклопац доле. Након 30 дана кисељена туршија у тегли је спремна за дегустацију.

Пријатно!

Знате ли како се замрзавају боровнице и колико дуго тако могу да се чувају?

 

Преузмите андроид апликацију.