Svako ko voli kremaste kolače, neće odoleti princes krofnama. Savršeno hrskave i kremaste. Dobro poznata starinska poslastica koju svi vole.
Sastojci:
Krofne:
- 250 militara vode
- 100 mililitara ulja
- 150 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jajeta
Fil:
- 1 litar mleka
- 4 žumanceta
- 5 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 5 kašika brašna
- 150 grama putera
Priprema:
Staviti u šerpu vodu i ulje, neka provri, pa skloniti sa vatre i dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Vratiti na vatru i brzo mešati, dok se ne stvori kompaktno testo koje se odvaja od ivica šerpe. U prohlađeno testo dodati jedno po jedno jaje, stalno mešajući. Špricem ili kašičicom formirati krofnice na plehu obloženom pek papirom. Potrebno je ostaviti dovoljno razmaka, jer krofne narastu prilikom pečenja. Peći u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Rerna se ne sme otvarati prilikom pečenja. Pečene krofnice ostaviti u plehu da se ohlade.
Za krem umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, razmutiti sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da provri, pa sipati krem od žumanaca i kuvati da se zgusne. Gotov krem skinuti sa vatre i u ohlađeno dodati puter i vanilin šećer. Mutiti dok krem ne postane gladak. Ohlađene krofne raseći, filovati kremom i posuti šećerom u prahu ili čokoladom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.