Переце су идеалне за доручак и вечеру, али и одлична грицкалица на рођенданима и прославама. Зашто да их стално купујете? Можете и сами да их направите и да буду укусне и мекане као и оне из пекаре.
Састојци:
- 300 грама оштрог брашна
- 500 грама меког брашна
- 40 грама свежег квасца
- мало шећера
- 1 кашичица соли
- 2 шоље топлог млека
- 3 шоље топле воде
- 1 шоља уља
- 1 јаје
- 2 кашике сусама
Припрема:
У топло млеко ставити 2 кашике оштрог брашна, мало шећера и пакетић квасца и сачекати 10 минута да квасац надође. Помешати брашна са уљем и сољу и додати квасац те умесити тесто које се не лепи за руке, али не сме бити тврдо. Добро га месити на побрашњеној дасци бар 5 минута уз додавање брашна ако је потребно. Прекрити тесто и оставити на топлом 30 минута да надође.
Од ускислог теста кидати или ножем одсецати куглице и прстима тањити у дуг штапић. Смотати перецу и слагати на подмазан плех који ћете претходно само мало подмазати уљем. Пре стављања у рерну переце премазати умућеним јајетом и поспите сусамом. Пећи переце на 200 степени у рерни до благо жуте боје.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.