Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Пасуљ у експрес лонцу

Ово је рецепт за све оне који сматрају да је кување пасуља баук и да само искусни кувари умеју да зготове овакво јело. Истина је да пасуљ спада у групу лаких јела за кување.Међутим, уколико немате кулинарског искуства и не знате да га спремате, прочитајте овај рецепт.
Фото: Pixabay/vanna44
Састојци:
  • 2 шоље пасуља
  • 3 шоље воде за наливање пасуља
  • 8 шоља воде или супе од поврћа
  • 2 кашике уља или масти
  • 1 већи сецкани црни лук
  • 3 уситњена чена белог лука
  • 1 исецкана црвена паприка
  • 1 сецкани парадајз
  • 1 шаргарепа исечена на колутове
  • 1 кашика сецканог першуна
  • љута папричица по жељи
  • 2 листа ловора
  • со, вегета и бибер по укусу
  • 1 кашика масти или уља за запршку
  • 1 кашика брашна
  • 1 кашика алеве паприке
Припрема:

Очистите, оперите и затим потопите пасуљ у хладну воду и оставите га да у води преноћи. Ујутру пасуљ процедите, исперите хладном водом и оцедите.

У експрес лонцу  на загрејаном уљу или масти продинстајте црни лук док не омекша, а затим додајте сецкану шаргарепу, црвену паприку, ситно сецкан парадајз, ситно сецкану љуту папричицу, першун, промешајте и кратко наставите динстање минута или два. Додајте уситњени бели лук, лист ловора, доспите супу или воду и све добро промешајте. Затворите експрес лонац и кувајте пасуљ 30-40 минута након што лонац пропишти.

Пустите да притисак у лонцу сам опадне, а потом пажљиво отворите лонац. Зачините пасуљ по укусу. Када је пасуљ готов, припремите запршку. У тигању загрејте уље или маст и пажљиво на тихој ватри уз стално мешање додајте брашно и алеву паприку. Промешајте запршку да се састојци сједине.

Уз стално мешање готову запршку додајте пасуљу. Оставите лонац отворен и пустите да се пасуљ још 10-так минута укрчка и згусне. Пре сервирања уклоните лист ловора. Послужите пасуљ уз сомун, купус салату, купус рибанац или свеж млади лук.

Пријатно!

Jedite ovo povrće kako biste smanjili holesterol

 

Преузмите андроид апликацију.