Паста арабијата је класично италијанско јело, једноставно и лако за припрему, а веома укусно.
Састојци:
- 300 грама тестенине
- 400 грама парадајз пиреа или сецканог парадајза из конзерве
- 3-4 чена ситно исецканог белог лука
- 2-3 свеже црвене љуте паприке (или 1-2 кашичице црвене љуте паприке у праху, ако не можете пронаћи свеже)
- 3-4 кашике маслиновог уља
- со
- бибера
- 2-3 кашике свеже сецканог першуна (или сушеног першуна, ако немате свежег)
- пармезан
Припрема:
У великој посуди са сланом водом скувајте тестенину према упутству на паковању до ал денте. Када је готово, процедите, али сачувајте мало воде од кувања. Док се тестенина кува, загрејте маслиново уље у великом тигању на средњој ватри. Додајте сецкани бели лук и црвену љуту паприку (ако користите свежу) или црвену љуту паприку у праху. Пржите кратко док бели лук не порумени и замирише, али пазите да не загори. Додајте парадајз пире. Промешајте и оставите да се сос крчка на средње лаганој ватри 10-15 минута, док се не згусне. По потреби посолите и додајте свеже млевени црни бибер. Скувану тестенину додајте у сос и добро промешајте да се тестенина равномерно обложи сосом. Ако је сос превише густ, можете додати мало воде сачуване од кувања тестенине. Склоните са ватре и умешајте сецкани першун. Арабијата пасту послужите топлу, са пармезаном.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.