Палента или качамак је врста традиционалног јела спремљеног обично од кукурузног брашна. Не садржи глутен и добар је извор фолне киселине, витамина Ц и влакана.
Палента је добра за конзумирање током лета, пошто расхлађује организам. Због свог веома ниског калоријског састава (у 100 грама има само 100 калорија) убраја се у јела која се могу јести увече, садржи довољно храњивих састојака да вас држи ситим током ноћи.
Састојци:
- 1 тиквица
- 3 кашике паленте
- 1 кашика павлаке
- голица, сунцокрет и лан
- со
Припрема:
Ситно исецкати једну младу тиквицу, па је прокувати у мало воде. Када вода проври, додати 3 кашике паленте и кувати уз стално мешање. Када се скува, посолити по укусу, сачекати да се мало прохлади и додати кашику павлаке, сецкане голице, сунцокрет и лан.
Пријатнo!