Ораснице су старински колачи, чији нас укус увек враћа у детињство. Споља су хрскаве, а унутрашњост је мека и пуна богатог укуса ораха. За припрему није потребно пуно састојака, припрема је лака и брза. За љубитеље слаткиша са орасима, ово је један од најбољих колача.
Састојци:
- 3 беланца
- 250 грама шећера у праху
- 250 грама млевених ораха
- 1 кашика цеђеног лимуна
- 250 г сецканих ораха
Припрема:
Мутити миксером 3 беланца један минут, па додавати кашику по кашику шећера у праху, не прекидајући мућење. Мућење траје укупно 10 минута.
После 10 минута, додати кашику цеђеног лимуна и мутити још пола минута.
У умућена беланца сипати 250 г млевених ораха, и промешати ручно, док се све добро не сједини.
Кашичицом вадити фил (лоптице), ставити у сецкане орахе, посути орасима преко и руком обликовати ваљак, па савити благо у полумесец. Маса је мекана па не треба превише притискати.
Ређати у плех у који је стављен пек папир.
Рерну загрејати на 200 степени, па када ставите ораснице да се пеку, смањити температуру на 150 степени и пеците 35 минута.
Ови колачи могу се чувати и до 20 дана у затвореној лименој кутији, а да бисте им додали слаткоће, можете их служити са медом.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.