Мак се може користити и за опуштање мишића, против болова, за искашљавање и лечење грчева у абдомену. Минерали и витамини мака ублажавају раздражљивост, стрес, подстичу концентрацију и расположење.

Мак се може користити и за опуштање мишића, против болова, за искашљавање и лечење грчева у абдомену. Минерали и витамини мака ублажавају раздражљивост, стрес, подстичу концентрацију и расположење.
Из богатог нутритивног садржаја мака истичу се незасићене масне киселине, пре свега линолна киселина и олеинска киселина.
Атлетичари старе Грчке пре такмичења пили су напитак од вина, мака и меда за здравље и снагу.
Мак је један од процентуално највећих извора калцијума.
Млевени мак без додатака погодан је за припремање разних посластица. Једна од тих је и намаз од мака.
Састојци:
- 100 грама мака
- 1 банана
- 1 кашика кокосовог уља
- 4 кашике меда
- 1 поморанџа
Припрема:
Млевени мак промешати са медом, уљем, бананом, соком једне поморанџе.
Уколико је прегусто, додати још сока од поморанџе.
Пријатно!