По гастрономским ужицима, фритуле су за многе један од симбола зимског и адвентског периода. Да бисте уживали у овој посластици, нису вам потребни адвентски штандови, већ неколико уобичајених састојака које можда већ имате у својој кухињи и мало времена. У наставку пронађите најлакши рецепт за брзе и једноставне фритуле.
Састојци:
- 250 грама меког брашна
- 1 велико јаје
- 1 јабука
- 180 грама јогурта (течног или чврстог)
- 2 кашике шећера
- 1 кашика ракије
- 1 кашика рума
- 2 кашичице прашка за пециво
- прстохват соли
- 1 литар уља или масти (за пржење)
Припрема:
У чинији помешајте јаје са шећером и сољу. Затим додајте ситно рендану јабуку, јогурт, ракију и рум. У другој посуди помешати брашно са прашком за пециво па их додати у прву смесу.
Ставите уље или маст у дубљи тигањ. Запамтите да фритуле не смеју да додирују дно посуде, већ да пливају у масти, па прилагодите количину уља имајући то на уму.
Загрејте уље на средњој температури. Ако је превише вруће, фритуле ће брзо потамнити и загорети и неће се надимати.
Кашиком захватите део смесе и другом кашиком полако убаците у уље. Оставите места за фритуле и немојте препунити чинију да се лепо испрже са свих страна и окрећу. Ако приметите да се не окрећу, сами их лагано окрените виљушком.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.