Мусака са зељем, као и свака друга мусака није строго дефинисан појам, рецепт у коме се ништа не дира или не мења не додаје. Мада кажу да Грци је увек спремају строго према рецепту.

Ми сматрамо да је мусака управо осмишљена да би могла да се прави ко како жели, шта воли од зачина и поврћа и онда смисли неку своју мусаку и тестаментално оставља свој рецепт другим нараштајима.Мусака од тиквица је право летње јело које ћете обожавати.
Састојци:
- 3-4 веза зеља
- 500 г мешаног млевеног меса
- 1 мања шоља пиринча
- 1 главице црног лука
- 1-2 чена белог лука
- 2 јајета
- 100 мл млека
- 1 чаша киселе павлаке
- со, бибер и вегета по укусу
Припрема:
Пиринач очистити, опрати, прелити водом и одложити са стране. Листове зеља опрати, одсећи дршке и на кратко попарити у кључалој воду. На загрејаном уљу продинстати црни лук док не омекша.
Додати млевено месо и уз стално мешање динстати док месо не порумени. Додати оцеђени пиринач и кратко наставити динстање. Зачинити месо са пиринчем по укусу, додати сецкани бели лук, све добро промешати и склонити са ватре. Оцедити пробарено зеље. У ватросталну посуду поређати ред зеља, затим ред фила, ред зеља, ред фила и одозго ред зеља. Умутити јаја са млеком и павлаком и прелити мусаку.
Мусаку пећи око 20 минута до пола сата у рерни загрејаној на 180 степени. Готову мусаку сервирати уз чашу киселог млека.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.