Омиљени доручак многих генерација.

Састојци:
- 1/2 килограм брашна
- 300 милитара воде (млаке)
- 1 кесица сувог квасца
- 1/2 кашичице соли
- уље или маст за пржење
Припрема:
Просејано брашно помешати с квасцем, додати со, млаку воду и замесити тесто мало ређе него за хлеб. Тесто месити дрвеном кашиком све док не почне да се одваја од зидова ванглице. Покрити чистом крпом и оставити да нарасте. У дубљи суд ставити доста уља (масти), загрејати га, смањити температуру и пржити тесто, мекике.
Руке наквасити у води, од нараслог теста кидати парчиће (величине мале јабуке), развући у жељене облике, ставити на загрејано уље и с обе стране пржити 3-4 мин.
Пржене мекике извадити из уља, ставити на кухињски папир да се уље оцеди и вруће служити уз сир, кисело млеко итд.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.