Припрема домаће зимнице је ‘пројекат’ који полако одлази у заборав, али ако нађете мало времена и укусног домаћег воћа, баците се на прављење мармеладе. Процедура је врло једноставна!
Састојци:
- 1 кг смокава
- 2 кришке лимуна
- сок од пола лимуна
- кора једне поморанџе, ситно изрендана
- 250 г шећера
- aрома рума
Припрема:
Смокве исеците по жељи и огулите ако је кожа дебела. Ставите их у шерпу, додајте остале састојке и кувајте на средњој ватри неколико минута док се воће не претвори у кашасту смесу. Готову смесу одмах сипајте у провреле тегле, око 1 цм од врха. Добро затворите и чувајте на тамном и што хладнијем месту. Након отварања мармеладу чувајте у фрижидеру и потрошите у року од 7 до 14 дана. Од килограма смокава можете направити мармеладу са само 200 грама или чак 150 грама шећера. Зато што је ова мармелада, баш као и свеже смокве, одличан додатак сиревима и не треба је превише заслађивати.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.