Да ли сте икада спремали неку посластицу са рогачем? Знате ли да он није само укусан, већ и здрав?
Рогач је у употреби још од древног Египтa.
Осим за припремање јела, рогач је коришћен и као лек против кашља и болног грла. Коришћен је као важан извор шећера, пре масовног узгоја шећерне репице, а данас га највише користе као здравију замену за чоколаду и какао.
Све чешће рогач се користи у припремању колача и пецива, али и сладоледа, сосева, прелива. Користе га и за припрему меса, рибе, сенфа и, наравно, као замену за какао и чоколаду у пецивима и колачима.
Наш данашњи предлог су сочни и здрави мафини са рогачем.
Састојци:
- 200 грама брашна
- 4 кашике меда
- 1 шоља млека
- 2 изгњечене банане
- 2 јајета
- 3 кашике рогача у праху
- 1 кашика јогурта
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 1/2 кашичице цимета
- 1 прашак за пециво
- 150 грама путера
- мало соли
Припрема:
Загрејте рерну на 200 степени и припремите калупе за мафине. Помешајте брашно, мед, со, рогач, прашак за пециво и цимет у већој посуди. У средину мешавине додајте јаја, млеко, путер, јогурт, ванилу и изгњечене банане. Измешајте све док се састојци не сједине. Напуните калупе са смесом, па пеците све 20 минута у рерни. Извадите из рерне, оставите да се мало охладе и служите.
Пријатно!
Kraljevski prirodni lek: Biljka koja se u medicini koristi vekovima
Преузмите андроид апликацију.