Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Мафини са рогачем

Да ли сте икада спремали неку посластицу са рогачем? Знате ли да он није само укусан, већ и здрав?
Фото: Pixabay/matthiasboeckel

Рогач је у употреби још од древног Египтa.
Осим за припремање јела, рогач је коришћен и као лек против кашља и болног грла. Коришћен је као важан извор шећера, пре масовног узгоја шећерне репице, а данас га највише користе као здравију замену за чоколаду и какао.

Све чешће рогач се користи у припремању колача и пецива, али и сладоледа, сосева, прелива. Користе га и за припрему меса, рибе, сенфа и, наравно, као замену за какао и чоколаду у пецивима и колачима.

Наш данашњи предлог су сочни и здрави мафини са рогачем.

Састојци:
  • 200 грама брашна
  • 4 кашике меда
  • 1 шоља млека
  • 2 изгњечене банане
  • 2 јајета
  • 3 кашике рогача у праху
  • 1 кашика јогурта
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • 1/2 кашичице цимета
  • 1 прашак за пециво
  • 150 грама путера
  • мало соли
Припрема:

Загрејте рерну на 200 степени и припремите калупе за мафине. Помешајте брашно, мед, со, рогач, прашак за пециво и цимет у већој посуди. У средину мешавине додајте јаја, млеко, путер, јогурт, ванилу и изгњечене банане. Измешајте све док се састојци не сједине. Напуните  калупе са смесом, па пеците све 20 минута у рерни. Извадите из рерне, оставите да се мало охладе и служите.

Пријатно!

Kraljevski prirodni lek: Biljka koja se u medicini koristi vekovima

Преузмите андроид апликацију.