Вода је најглавнији састојак спанаћа. Количина липида и угљених хидрата у спанаћу је мала, али је зато спанаћ једно од поврћа са највећим садржајем протеина. Многе минерале можемо пронаћи у спанаћу: калцијум, гвожђе, калијум, магнезијум, манган и фосфор. Од витамина, спанаћ садржи витамин А. Ц, Е, К, витамине Б комплекса (Б6, Б2, Б1) и фолну киселину (витамин Б9). Такође, спанаћ садржи и Омега 3 масне киселине.
Одличан је као додатак тестима, питама и месу. Наш данашњи избор је су лазање са спанаћем.
Састојци:
- 500 грама листова за лазање
- 500 грама спанаћа
- 700 грама рикота сира
- 500 грама моцареле
- 200 грама горгонзоле
- 100 грама пармезана
- 3 јајета
- 1 лук
- 2 чена белог лука
- 2 кашике маслиновог уља
- пола кашичице индијског орашчића
- со и бибер по укусу
Припрема:
За бешамел, кувати брашно у загрејаном путеру док не позлатни.
Постепено додати млеко, уз редовно мешање. Кувати док се сос благо не згусне. Сос треба да буде течнији него обично, јер се користи тесто за лазање које се не кува. Тесто ће покупити течност. Угасити ринглу и сос зачинити сенфом, сољу и бибером.
Фино насецкати лук и бели лук и динстати у маслиновом уљу док не омекшају и постану провидни.
Прелити спанаћ кипућом водом да омекша. Оставити да се охлади под хладном текућом водом и добро оцедити, гњечећи га рукама. Ситно исецкати.
Помешати спанаћ са наренданим пармезаном, смрвљеном горгонзолом и рикотом. Добро промешати. Додати пржени лук и бели лук, јаја, мускатни орашчић, со и бибер по укусу, и добро промешати.
Кашиком извадити мало бешамел соса, на дно плеха. Ставити један слој листова лазање одгоре. Прелити бешамел сосом, попрскати делом смесе од спанаћа и сложити кришке моцареле. Поновити поступак док не искористите све састојке. На крају ставити још један слој листова за лазање, бешамела и моцареле.
Загрејати рерну на 180 степени. Пећи лазање 40 минута. Оставити да се благо охладе, исећи их и сервирати.
Спанаћ је лак за припрему. Како да га изаберете и спремите и све остале бенефите спанаћа погледајте овде.
Пријатно!