Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Куртош – мађарски новогодишњи колач

Куртош, сви га обожавају, потиче из Мађарске. Вероватно сте ову сјајну и укусну посластицу срели на новогодишњим базарима и конзумирали, али са овим савршеним рецептом можете га правити у било које доба године.
Већ на први поглед ова посластица привлачи пажњу јер заиста изгледа савршено у свим тим бојама и могућностима за разна пуњења. Поред састојака за печење куртоша, потребно вам је и неколико лименки, које ћете обмотати алу фолијом.
Фото: Pixabay/ Deny_Hell
Састојци:
  • 1 коцкица квасца
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кашичица брашна
  • 50 милилитра млека
  • 2 јаја
  • 5 кашика шећер
  • 2 кесице ванилин шећера
  • прстохват соли
  • 120 грама маргарина
  • око 700 грама брашна
  • 1 јаје за премазивање
Прелив:
  • 300 грама шећера
  • по жељи млевени ораси, цимет, шећер, кокос, чоколада, мрвице како чоколадне тако и оне шећерне шарене
Припрема:

Помешајте квасац са кашичицом шећера, кашичицом брашна и топлог млека, па пустите да одстоји неколико минута. Миксером умутите јаја са шећером, ванилин шећером и сољу, па додајте маргарин, нарасли квасац и брашно, па умесите мазно, средње тврдо тесто. Покријте посуду кесом и оставите да тесто нарасте око 45 минута. Радну површину поспите са мало брашна, па премесите тесто. Потом оклагијом развијте кору дебљине 5 милиметра, па је исеците на траке ширином око 1,5-2 центиметра.

Празне лименке увијте алу фолијом, па онда тракице теста мотајте око лименке, тако да се кругови теста мало преклапају. Колико ћете тракица ставити, тј. колико ће вам колачи бити велики, то је на вама. Траке се обично спајају без проблема, али уколико је потребно лагано притисните тесто да би се крај једне и почетак друге траке слепили.

Кад сте завршили са мотањем, четкицом премажите колаче умућеним јајетом и поређајте лименке у одговарајући плех, пазећи да се не додирују. Ређајте лименке усправно, са отвором према горе. Пеците око 15 минута у претходно загрејаној рерни на 180 степени.

У међувремену скувајте густ сируп од 300 грама шећера и мало воде, тек толико да се шећер отопи. Склоните са ватре чим се шећер отопи и пустите да се мало прохлади. Печене куртоше пустите да се охладе пар минута, па полако извуците лименке. Лако се скину кад су колачи још увек млаки. Затим колаче уваљајте у топао сируп, па у прелив по жељи. Можете да користите орахе, лешнике, бадеме, ванилин шећер, цимет, рендану чоколаду, кекс разних врста, кокос млевене наполитанке, чоколаду, мрвице.

Пријатно!

Kako da skinete fleke sa slavskih stolnjaka? Nekoliko efikasnih trikova koji će ukloniti i najupornije mrlje

Преузмите андроид апликацију.