Киноа – често описивана као „суперхрана” или „супержитарица” је постала веома популарна међу људима који воде рачуна о својој исхрани.
Пуна је протеина, дијеталних влакана, витамина групе Б (витамин Б1, Б6) и Е као и минерала: гвожђа, бакра, магнезијума, фосфора и мангана. Не садржи глутен и препоручује се у исхрани за људе који су осетљиви на глутен.
Због високог садржаја протеина киноа се назива још и комплетним протеином те је врло важна за исхрану вегетаријанаца и вегана као одлична замена за месо.
Такође је нашла примену и у исхрани професионалних спортиста јер је значајна при изградњи мишићне масе.
Богата је есенцијалним минералима међу којима су манган, магнезијум, гвожђе, фосфор, калијум, калцијум, цинк, бакар и селени витаминима групе Б, витамином Е и разним корисним антиоксидансима.
Киноа садржи доста гвожђа, које је неопходно за очување људског здравља јер је основна компонента хемоглобина.
Зато почастите свој организам једном здравом салатом од киное.
Састојци:
- 1/2 шоље киное
- 1 шоља воде
- 1 парадајз
- 1 шаргарепа
- 1 паприка
- 1 шипка целера
- 1 црни лук
- першун
- 1 кришка фета сира
- 1 кашика маслиновог уља
- сок једног лимуна
- со
- бибер
Припрема:
Ставите воду да проври, па додајте киноу. Кувајте на лаганој ватри петнаестак минута. Склоните са ватре и поклопите. Оставите да се охлади и набубри.
Паприку, црни лук, целер, шаргарепу, першун, парадајз и фета сир ситно исецкајте.
Кад се киноа охлади, додајте јој поврће, сир, со и бибер по укусу, маслиново уље и лимунов сок и измешајте, оставите на хладно до послужења.
Пријатно!