Домаће мекане кифлице су увек добра идеја, а тек када вам кажемо да не морате да их месите, одмах ћете кренути у припрему.
Састојци:
- 2 кашичице сувог квасца
- ¼ шоље топле воде
- 3 кашике шећера
- 1 шоља топлог млека
- ½ шоље уља
- 1 кашика соли
- 2 јаја
- 4 шоље брашна
- 50 грама путера (отопљеног)
Припрема:
Прво натопите квасац у топлу воду и додајте кашичицу шећера. Покријте крпом и оставите на топлом 10 минута. У другој посуди добро помешајте шољу топлог млека, шољу уља, 2 кашике шећера, 1 кашику соли и 1 шољу брашна.
Добићете тање тесто. У чинији добро умутити два јајета виљушком и додати у смесу и све добро измешати.
Сада додајте комплетну мешавину у мешавину квасца. Додајте преостале 3 шоље брашна и добро измешајте варјачом. Добићете меко тесто. Покријте га крпом и оставите на топлом док се не удвостручи.
Пре него што почнете да правите кифлице, растопите путер на лаганој ватри и припремите четку за мазање. Загрејте рерну на 190 степени. Тесто поделити на два дела, развући у круг, премазати путером и исећи на троуглове за ролнице.
Кифлице уролајте у класичан облик и ставите у посуду за печење премазану отопљеним путером. Када напуните посуду за печење, ролнице прекријте крпом и оставите да одстоје 5 минута. Намажите их путером пре печења. Пеците их 25-30 минута, док не добију златну боју. Када су печене, извадите их из рерне и обилно премажите отопљеним путером.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.