Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Јогурт пита

Да ли сте икада пробали питу од јогурта, блиског рођака слатке пите са сиром?
Фото: Pixabay/mandarinMD

Ако нисте, сада је савршена прилика да то учините јер вам доносимо рецепт за овај укусни десерт. Неки се куну да је ова торта укуснија и од класичне пите са сиром, а да бисте се уверили, направите је по најједноставнијем рецепту који можете пронаћи у наставку.

Састојци:
  • 400 грама обичног брашна
  • 200 грама путера на собној температури
  • 50 грама шећера
  • 4 жуманца
  • 3 чврста јогурта (180 или 200 мл стакла)
  • 1 павлака (такође 180 или 20 мл од 100 мл) или 200 мл павлаке
  • 200 грама шећера
  • 4 беланца
  • сок од 1 лимуна или рендана кора од 1 лимуна
Припрема:

У чинију ставите путер собне температуре, додајте шећер и мешајте док се не сједини у глатку смесу. Додајте жуманца и сједините их са смесом. На крају додајте брашно, кашиком или лопатицом мало сједините састојке, а затим кратко месите док не добијете глатку куглу. Поделити га ножем на два једнака дела, сваки умотати у пластичну фолију и ставити у замрзивач.

После 40 минута извадите једну половину теста, а другу половину оставите у замрзивачу. Нарендајте га и распоредите на плех.

Можете га мало стиснути рукама. Ставите плех у рерну загрејану на 180 степени Целзијуса и пеците тесто 15 минута.

У међувремену припремите фил. Умутити миксером беланца, додајући мало по мало шећер док не добијете чврст снег. У другој посуди помешајте јогурт, павлаку, лимунов сок и кукурузни скроб, па сипајте смесу у снег и лагано мешајте док се све не сједини у компактну крему.

Након 15 минута печења, извадите доњи део теста и не искључите рерну. Тесто сипајте надјевом и раширите. Затим извадите други део теста из замрзивача и изрендајте га преко фила. Одмах вратите у рерну и пеците око 40 минута, док врх пите не порумени. Извадите питу из рерне, а када се потпуно охлади можете је посути шећером у праху.

Пријатно!

Kako da jednostavno očistite telo od mikroplastike

Преузмите андроид апликацију.