Да ли сте икада пробали питу од јогурта, блиског рођака слатке пите са сиром?

Ако нисте, сада је савршена прилика да то учините јер вам доносимо рецепт за овај укусни десерт. Неки се куну да је ова торта укуснија и од класичне пите са сиром, а да бисте се уверили, направите је по најједноставнијем рецепту који можете пронаћи у наставку.
Састојци:
- 400 грама обичног брашна
- 200 грама путера на собној температури
- 50 грама шећера
- 4 жуманца
- 3 чврста јогурта (180 или 200 мл стакла)
- 1 павлака (такође 180 или 20 мл од 100 мл) или 200 мл павлаке
- 200 грама шећера
- 4 беланца
- сок од 1 лимуна или рендана кора од 1 лимуна
Припрема:
У чинију ставите путер собне температуре, додајте шећер и мешајте док се не сједини у глатку смесу. Додајте жуманца и сједините их са смесом. На крају додајте брашно, кашиком или лопатицом мало сједините састојке, а затим кратко месите док не добијете глатку куглу. Поделити га ножем на два једнака дела, сваки умотати у пластичну фолију и ставити у замрзивач.
После 40 минута извадите једну половину теста, а другу половину оставите у замрзивачу. Нарендајте га и распоредите на плех.
Можете га мало стиснути рукама. Ставите плех у рерну загрејану на 180 степени Целзијуса и пеците тесто 15 минута.
У међувремену припремите фил. Умутити миксером беланца, додајући мало по мало шећер док не добијете чврст снег. У другој посуди помешајте јогурт, павлаку, лимунов сок и кукурузни скроб, па сипајте смесу у снег и лагано мешајте док се све не сједини у компактну крему.
Након 15 минута печења, извадите доњи део теста и не искључите рерну. Тесто сипајте надјевом и раширите. Затим извадите други део теста из замрзивача и изрендајте га преко фила. Одмах вратите у рерну и пеците око 40 минута, док врх пите не порумени. Извадите питу из рерне, а када се потпуно охлади можете је посути шећером у праху.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.