Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Јесењи ролат

Има ли бољег мириса од свеже печеног колача од јабука који је зачињен циметом и румом?
Фото: Pixabay/congerdesign
Састојци:
  • 5 јаја
  • 150 грама обичног брашна
  • 125 грама шећера
  • 100 грама рендане јабуке
  • 5 грама прашка за пециво
  • 1 ванилин шећер
  • ½ кашичице цимета
Састојци за фил:
  • 250 грама јабука (ољуштене масе) исечених на кришке
  • 200 грама заслађене павлаке за шлаг
  • 200 грама маскарпонеа
  • 50 грама шећера
  • 50 грама млевених ораха
  • 20 грама путера
  • 2 кашике рума
  • ½ кашичице цимета
Припрема:

Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану пенаста. Брашно и прашак за пециво просејте и додајте у смесу и умутите. Јабуке нарендајте на ситно ренде и умешајте са циметом у смесу. Смесу сипајте у плех обложен папиром за печење. Пећи на 180 степени око 15 минута, па чачкалицом проверити да ли је бисквит печен. Папир одмах одвојите од кекса, окрените бисквит тако да страна која се залепила за папир при увртању буде окренута нагоре. Чврсто уролајте уз помоћ папира на коме се пекао бисквит и оставите да се охлади. Док се бисквит пече припремите јабуке за фил. Јабуке огулите, уклоните коштице и исеците на танке кришке. У тигању загрејте путер, додајте рум, цимет и шећер и на њега ставите јабуке. Крчкајте их око 10 минута док не омекшају. Не морају бити потпуно мекане. Охладите јабуке. Направите шлаг. Умутите маскарпоне и орахе, па у смесу пажљиво додајте шлаг и све лагано умешајте у крем. Када се бисквит охлади, одмотајте га и на њега распоредите јабуке. Ставите крему преко јабука. Јабуке ће се залепити за крему, што је нормално. Можете се помоћи прстом и „вратити их на место“. Умотајте ролат и оставите у фрижидеру неколико сати или преко ноћи. Пре сервирања ролат посути шећером у праху.

Пријатно!

Zdrava alternativa gaziranim pićima: Napravite prirodni “kola” sirup

Преузмите андроид апликацију.