Да ли сте страствени љубитељи јафе? Јафа колач који ће задовољити чула свих истинских сладокусаца. По мишљену многих, домаћи колач спремљен на овај начин бољи је од куповне јафе.
Састојци:
За тесто
- 18 кашика брашна
- 18 кашика шећера
- 20 кашика киселе воде
- 20 кашика уља
- прашак за пециво
Фил:
- 3 поморанџе (претходно замрзнуте на пар сати)
- џем (по избору – најбоље од кајсије или поморанџе)
- 8 кашика воде
- 100 грама шећера у праху
Глазура:
- 150 грама чоколаде
- 50 грама посног маргарина или уља
Припрема:
Од наведених састојака за тесто умутите смесу користећи. Изручите смесу у уљем подмазан плех и пеците 30 минута на температури од 180 степени. Када је тесто печено, поделите га на два дела. То можете учинити по средини, ако желите мању димензију колача или попреко ако више одговара већи колач. Прва половина теста послужиће као први слој, док ћете другу измрвити и помешати у састав другог слоја.
За фил направите шербет тако што ћете прво прокувати воду и шећер док се не згусну, а затим у шербет додати три залеђене нарендане поморанџе и измрвљени део теста који вам је остао од првог дела колача.
Даља припрема јафа колача је једноставна. Први слој намажите џемом по жељи, а онда преко равномерно распоредите фил од шербета, поморанџи и мрвљеног теста. За крај направите глазуру, истопивши чоколаду и маргарин и оставите колач барем два сата у фрижидеру да се стврдне.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.