Иако се палента обично припрема као кремасти прилог, ипак можете да је припремите на мало другачији начин. Иако изгледа као популарни пржени кромпир, овај рецепт је здрава и укусна ужина. Хрскави помфрит од паленте, зачињен ароматичним зачинима, биће савршена ужина коју можете послужити као ужину, предјело или чак здравији додатак главном јелу.
Састојци:
- 160 г паленте
- 470 мл воде
- 1 главица белог лука
- 1 кашика свежег рузмарина, сецканог
- 45 г ренданог пармезана
- соли, по укусу
- 3 кашике маслиновог уља
Припрема:
За почетак сипајте воду у лонац средње величине и сачекајте да вода прокључа. Затим у проврелу воду додајте кукурузну паленту, сецкани бели лук, рузмарин, рендани пармезан и посолите.
Мешајте смесу док палента не постане мекана и густа, око 5 минута. Када достигне жељену конзистенцију, склоните га са рингле, поклопите и оставите да одстоји још 5 минута.
Припремите плех и обложите га папиром за печење. На то сипајте кувану паленту и равномерно распоредите у калуп. Након тога ставите лим у замрзивач на 20 минута да се палента стисне.
Док се палента хлади, загрејте рерну на 220 степени. Извадите паленту из калупа и ставите је на даску за сечење, па је исеците на танке тракице, налик на помфрит.
Ставите штапиће на папир за печење, прелијте их маслиновим уљем и посолите по укусу. Пеците их 15 минута, па их извадите из рерне, окрените штапиће на другу страну и пеците још 15 до 20 минута док не постану хрскаве.
За последњи корак, послужите са сосом по вашем избору.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.