Помфрит је многима омиљена ужина, али их једемо релативно ретко јер су веома масни и садрже много празних калорија. Зато се на интернету стварају генијални рецепти за здравије варијанте, а у наставку вам доносимо један који нас је заиста одушевио. Ово су штапићи паленте који се тако добро слажу са вашим омиљеним сосом. Праве се брзо и лако, мекане су изнутра, а кора им је савршено хрскава, а главна предност им је то што у њима можете уживати без имало гриже савести.
Састојци:
- 150 грама паленте
- 400 мл воде
- 100 грама пармезана
- 20 грама путера
- опционо биље
- со
- маслиново уље
Припрема:
Скувати паленту. У чинију сипајте воду, додајте путер и посолите и сачекајте да проври. У кључалу воду полако додавати паленту уз стално мешање пјењачом да се не би створиле грудвице. У готову паленту додајте пармезан и по жељи зачинско биље, рузмарин добро ће се сложити. Врућу паленту сипајте у четвртасту посуду и оставите у фрижидеру или замрзивачу неколико сати. Када се палента потпуно стврдне, исећи је на штапиће величине помфрита. Ређати у плех обложен папиром за печење, премазати маслиновим уљем и пећи 15 минута са једне и 15 минута са друге стране на 220 степени. Послужите уз омиљени сос.
Савет:
Лажни помфрит од паленте ће такође испасти сјајан у фритези на врући ваздух. Можете га послужити уз стандардне сосове, а ако баш пазите на исхрану, припремите лагани сос од грчког јогурта. У грчки јогурт додајте кап маслиновог уља, со, бибер, сок од пола лимуна и власац.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.