Лукумадес је назив за традиционалне грчке крофнице које се преливају сирупом од меда и посипају циметом и орасима.

Ако желите, уместо меда можете их прелити чоколадом и посути бадемима, ванил шећером и сирупом од јагоде. Могу се послужити и уз сладолед.
Састојци:
- 1 шоља воде
- 1 кашика квасца
- 1 кашика меда
- 1 кесица ванил шећера
- 3 шоље брашна
- 1 кашика уља
- 1 кашичице соли
- шећер у праху за декорацију
- ораси
- сируп од чоколаде
- мед
- 1-2 литар уља за пржење
Припрема:
Да бисте спремили лукумадес, у дубљу чинију сипајте воду, со, кашику уља, ванилин шећер, мед, квасац и уз стално мућење полагано додајте брашно док се не добије густо уједначено тесто.
Тесто извадите на површину посуту брашном и кратко додатно умесите, а затим тесто поделите у више ситних комада.
Загрејте уље у дубљој посуди, а потом пажљиво спуштајте лукумадес у врело уље и пржите док не добију златно браон боју.
Готове крофнице поспите прах шећером, медом, орасима, чоколадом.
Пријатно!