Гравче на тавче није само запечени пасуљ у рерни, већ захтева мало више пажње и састојака.
Састојци:
- 500 грама крупног белог пасуља
- 400 грама сувих ребара
- 300 грама свеже црвене паприке
- 200 грама свежег парадајза
- 200 грама црног лука
- 3 чена белог лука
- неколико кашика уља
- гранчица першуна
- 1 љута паприка
- 1 кашичица црвене паприке у праху мало белог брашна
- со
- бибер
Припрема:
Потопите пасуљ у воду дан пре кувања. Скувајте га у сланој води и оцедите. Сува ребра исеците на неколико мањих делова и кувајте у посебном лонцу. Сачувајте воду у којој су се кувала ребра. Црни лук исецкајте и пропржите на загрејаном уљу, па га прелите водом коју сте сачували од ребарца и наставите са динстањем на умереној ватри још 15 минута. Додати исечену свежу паприку, сецкани бели лук, љуту паприку и парадајз и све заједно динстати још 10 минута. На крају пропржити са црвеном паприком у праху и брашном, па све залити са још 300 милилитара воде и прокувати. Скувани пасуљ ставите у земљани лонац, додајте кувана ребарца, динстано поврће, зачине и пажљиво промешајте. Ако је потребно, сипајте још ребра воде или обичне топле воде. Послужите топло уз ајвар или пинџур.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.