Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Гомбоце са шљивама

По традиционалној рецептури прави се од кромпира обликованог у лоптице које су пуњене шљивама и уваљане у пржену презлу са шећером. Временом, рецепт за ову посластицу попримио је различите варијације. Тесто се углавном и даље прави од кромпира, мада може и од гриза, а шљиве често замењују кајсије, вишње, чоколадни крем и слично. Међутим, кнедле са шљивама су ипак неприкосновене.
Фото: Pixabay/ReinhardThrainer
Састојци:
  • 1 килограм кромпира
  • 2 кашике уља
  • 1 шоља воде
  • 1 јаје
  • 200 гр брашна
  • прстохват соли
  • шљиве по потреби (1 већа или 2 мање)
  • шећер у коцки
  • презла
  • цимет, према укусу
Припрема:

Обарите кромпир и оцедите. Затим све састојке ставити у чинију и руком умесити како бисте добили масу средње тврдоће. Уколико је тесто тврдо, додати још воде, а ако је превише мекано додати још брашна. Кашиком вадити тесто, формирати лоптице у које ћете ставити шљиву и коцкицу шећера. У дубљој шерпи, у кипућој води, у коју сте додали две кашике уља, кувати кнедле. Када испливају на површину, готове су. Решеткастом кашиком их вадити и уваљати у пропржену презлу у коју сте додали шећер и цимет.

Пријатно!

Преузмите андроид апликацију.