По традиционалној рецептури прави се од кромпира обликованог у лоптице које су пуњене шљивама и уваљане у пржену презлу са шећером. Временом, рецепт за ову посластицу попримио је различите варијације. Тесто се углавном и даље прави од кромпира, мада може и од гриза, а шљиве често замењују кајсије, вишње, чоколадни крем и слично. Међутим, кнедле са шљивама су ипак неприкосновене.
Састојци:
- 1 килограм кромпира
- 2 кашике уља
- 1 шоља воде
- 1 јаје
- 200 гр брашна
- прстохват соли
- шљиве по потреби (1 већа или 2 мање)
- шећер у коцки
- презла
- цимет, према укусу
Припрема:
Обарите кромпир и оцедите. Затим све састојке ставити у чинију и руком умесити како бисте добили масу средње тврдоће. Уколико је тесто тврдо, додати још воде, а ако је превише мекано додати још брашна. Кашиком вадити тесто, формирати лоптице у које ћете ставити шљиву и коцкицу шећера. У дубљој шерпи, у кипућој води, у коју сте додали две кашике уља, кувати кнедле. Када испливају на површину, готове су. Решеткастом кашиком их вадити и уваљати у пропржену презлу у коју сте додали шећер и цимет.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.