Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Француска слана пита

Култна француска слана пита, долази у укусним комбинацијама прхког теста и фила, а овога пута печемо га са печуркама и сланином.
Фото: Pixabay/Ibimport
Састојци за тесто:
  • 100 г меког брашна
  • 150 г оштрог брашна
  • 1 кашичица соли
  • 125 г хладног путера
  • 1 јаје
За пуњење:
  • 200 г печурака
  • 200 г сланине
  • 3 јаја
  • 200 мл павлаке
  • 200 мл павлаке за шлаг (без шећера)
  • 150 г сира (гауда)
  • прстохват мускатног орашчића
Припрема:

Брашно, со и путер измрвити под прстима док не добијете мрвичасту смесу, па додајте јаје и замесите тесто. Затим га развуците тако да буде мало веће од калупа.

Подмажите калуп и ставите тесто у њега и притисните га, па кухињским маказама одрежите вишак теста. Оставите у фрижидеру један сат, па избоцкајте виљушком.

Извадите тесто из фрижидера, прекријте алуминијумском фолијом и одозго додајте суви пасуљ да се не диже током печења. Пећи на 180 степени око 10 минута, па још пет минута док не почне да добија боју.

Ако приметите пукотине на тесту, можете их закрпати вишком теста који сте одвојили маказама.

Сланину исеците на кришке и пропржите је у тигању, па додајте печурке исечене на колутове. Кувајте 10 минута и оставите да се охлади.

Умутити јаја и помешати их са обе врсте кајмака, пола количине ренданог сира, динстаних шампињона и сланине. Додајте со и прстохват млевеног мушкатног орашчића.

Сипајте фил у калуп за тесто, поспите преосталим ренданим сиром и пажљиво ставите у рерну.

Пеците на око 180 степени Целзијуса око пола сата или док не порумени и не омекшају (средина не сме да буде превише чврста). Ако вам ивице пребрзо потамне, можете их покрити алуминијумском фолијом.

Оставите куицхе да одстоји четири до пет минута, а затим га извадите из тигања. Послужите топло или хладно – пита је одлична сутрадан.

Пријатно!

Zdrav obrok: Ukusna marinirana riba sa rižotom sa povrćem

Преузмите андроид апликацију.