Уз медитеранске укусе одмах је топлије и души и телу
Фокача je италијански пљоснати хлеб сличан нашој погачи. Пече се на традиционални начин у рерни, али се разликује по томе што се одозго украшава зачинским биљем и разним поврћем, може да служи и за прављење сендвича.
У старом Риму panis focacius био је равни хлеб који се пекао на огњишту. Како се традиција ширила, различити дијалекти и различити локални састојци резултирали су великом разновршћу хлеба (неки се чак могу сматрати и колачима).
Само тесто фокаче обавезно садржи маслиново уље. Ароматично биље попут рузмарина, оригана, тимијана заједно додацима као што је лук, маслине, чери парадајз, паприке, сир или нешто месно одлична је декорација, али служи и за још бољу арому и укус.
Тајна добре фокаче лежи у добром тесту. Да би фокача испунила задовољавајуће критеријума, споља треба да буде хрскава, а унутра ваздушаста. Треба да буде што тања, а пече се у округлој или правоугаоној тепсији, попут погаче.
Састојци:
450 г брашна
25 г свежег квасца
1 кашичица шећера
1/2 кашичице соли
250 мл млаке воде
3 кашике маслиновог уља
И још:
100 мл маслиновог уља
2 чена белог лука
1 кашичица белог лука у праху
1 кашичица сувог рузмарина
1 кашичица крупне морске соли
маслинке (црне или зелене)
1 гранчица свежег рузмарина
Припрема
1. У чинију ставите квасац, шећер и со, додајте млаку воду и маслиново уље, убаците две кашике брашна и покријте крпом на десетак минута да се квасац активира. Додајте брашно, промешајте и замесите тесто. Одмах га развуците и ставите у подмазан правоугаони плех. Преко ставите стреч фолију и оставите један сат на топлом месу.
2. Маслиново уље загрејте да буде млако, додајте ситно исецкани бели лук, бели лук у праху и суви рузмарин.
3. Склоните стреч фолију и прелијте тесто уљем, а затим врховима прстију у тесту направите удубљена. Поново оставите 10‒15 минута да тесто надође, а онда додајте маслинке и поспите морском сољу.
4. Пеците у загрејаној рерни на 220 степени око 20 минута.
5. Сервирајте фокачу уз маслине, сир, пршуту, месо… Она иде уз све.
Пријатно!