Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Џем од кајсија

Џем од кајсија без додатка конзерванса, мирисан и укусан, у колачима, на палачинкама или на парчету хлеба, право је уживање за сва наша чула. Џем се прави лакше него што мислите и зато предлажемо да га направите сами ове године.
Фото: Pixabay/ MissCaraReads
Састојци:
  • 5 килограма кајсија
  • 2 кесице ванилин шећера
  • корица лимуна или 1 лимун исечен на колутове
  • на 1 килограм кајсија ставља се 1 килограм шећара
Припрема:

Кајсије оперите, оцедите од воде и извадите коштице из њих. Преполовите их на пола. Преполовљене кајсије сипајте у дубљу шерпу у којој ћете кувати џем, прелијте кајсије водом и ставите на шпорет да се кувају. Џем се на шпорету кува око пола сата до 45 минута. Потом, скините шерпу са шпорета, кајсије пропасирајте, поспите шећером и ванилин шећером, додајте лимун и наставите са кувањем док не постигнете жељену густину џема. Приликом сипања у тегле колутове лимуна ставите на врх или га извадите из џема. Тегле угрејати и стерилисати пар минута у рерни на 100° степени чиме се спречава њихово пуцање приликом сипања врућег џема. У топле тегле сипати куван џем. Тегле затворити металним поклопцима, окренути их наопако док се не охладе и не вакуумирају.

Пријатно!

Џем се најбоље маже на палачинке.

 

Преузмите андроид апликацију.