Не постоји ништа финије што човек може да попије после ручка (или уз кафу) од домаћег ликера од вишања. А како је припрема једноставна, а рецепт има само пар састојака, нема разлога да свако не направи пар литара овог напитка од домаћих вишања.
Састојци:
- 2 килограма вишања
- 1,5 килограм шећера
- 1 литар ракије
- 1 лимун
Припрема:
Оперите вишања и очистите их од коштица (постоји мали апарат са којим посао иде много брже, а може се наћи у великим трговачким ланцима). Ако већ немате теглу и треба да је купите, узмите велику са широким грлом да бисте лакше ставили све састојке у њу и касније их извадили из ње. Оперите теглу и ставите у њу опране трешње без коштица. Додајте шећер и лимун исечен на кришке. На крају додајте ракију. Све мало промешати. Покријте теглу фолијом и добро затворите. Ставите на тамно и хладно место да одстоји најмање 40 дана. Повремено протресите боцу. Након што су вишње сазреле, сипајте течност у веће посуде. Вишње и лимун ставите у газу и добро оцедите. Све још једном промешати. Стаклене флаше оперите и сипајте вишњу у флаше помоћу левка. Чврсто затворите чепом.
Уживајте!
Преузмите андроид апликацију.