Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Domaća pica

Ne kupujte podlogu za picu, imamo super recept! Nadev je stvar vaše kreacije
Foto: Pixabay/MatteoPhotoPro2020

Recepata za picu danas ima koliko i ljudi na svetu.

Svako može da pripremi ovu italijansku deliciju, samo treba svojoj mašti da pridruži ono što ima u frižideru.

Da, jeste poreklom iz Italije, ali ona je danas jelo čitavog sveta, omiljena na svim meridijanima, pa i kod nas.

Ona je društveno jelo jer okuplja ljude koji vole da dele picu.

Neko voli tzv. uličarku, na parče, a neko originalnu picu koju sprema pica-majstor.

Ali svi vole i onu koja nastaje u njihom domu.

Ovo testo je odlično, nadev birajte po želji.

Za jednu picu prečnika 32 centimetra potrebno vam je oko 280 grama testa, pa ovu meru možete da pripremite i da pravite picu i dve-tri večeri.

Prvo i osnovno pravilo za nadev: na picu nikada ne stavljajte kečap.

Sastojci za testo

1 kg brašna (najbolje meko brašno tip 00)
1 kesica praška za pecivo
400 ml jogurta
200 ml mleka
3 jajeta
3 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Za nadev:

250 ml paradajz-pelata
400 g kačkavalja (gauda ili mocarela, ili kombinovano)
250 g pečuraka
250 g šunke (bilo kog delikatesa)
1 glavica crvenog luka
1 crvena paprika
1 svež paradajz
100 g crnih maslina
grančica ruzmarina
origano

Priprema

1. U činiji pomešaje sve sastojke za testo.

2. Kada se sastojci sjedine, izvadite testo iz činije i mesite ga dok ne postane kompaktno.

3. Vratite testo u činiju, pokrijte ga krpom i ostavite u frižideru tri sata.

4. Od celokupnog testa izdvojite komad prečnika 5‒7 cm (za porodičnu veličinu) i razvijte ga oklagijom.

5. Kačkavalj izrendajte, a pečurke iseckajte.

6. Na razvučeno testo stavite pelat, kačkavalj i ostale sastojke.

7. Stavite koru u pleh, a zatim u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok testo ne porumeni (oko sedam minuta, zavisno od jačine rerne).

Savet plus: Od ovog testa možete da spremate i slane kiflice sa sirom ili slatke sa eurokremom za doručak.

Prijatno!