Раскошна и моћна чоколадна крем торта за све љубитеље чоколаде и за све који очекују да чоколадна торта буде пуна чоколаде.
Састојци за бисквите:
- 65 грама какао праха
- 190 грама брашна
- 1/2 кашичице соли
- кашичица соде бикарбоне
- 1/4 кашичице прашка за пециво
- 120 милилитара кафе или воде*
- 120 милилитара млека
- 115 грама путера собне температуре
- 250 грама шећера
- 2 јајета
За чоколадни крем:
- 280 грама чоколаде
- 120 милилитара слатке павлаке
- 170 грама путера
Припрема:
Поставите решетку при средини рерне и загрејте је на 175 степени. Тепсије премажите путером, а дно прекријте папиром за печење.
Просејте заједно брашно, какао, прашак за пециво, соду и со.
У једној шољи спојите кафу и млеко. Јаја проспите у засебну посуду, да би вам било лакше да их додате смеси док мутите.
У чинију за мућење ставите омекшали путер и шећер. Мутите миксером око 5 минута, док смеса не постане глатка и кремаста.
Додајте једно по једно јаје, али тако да претходно буде добро сједињено са путером и шећером.
Док мутите најслабијом јачином миксера, додајте половину просејаних сувих састојака. Затим додајте кафу и млеко, а на крају, остатак сувих састојака.
Поделите смесу у две тепсије и ставите да се пеку.
Пеците око 25-30 минута, на 175 степени без вентилатора, а проверите да ли су готови тако што их прободете чачкалицом и ако буде чиста, бисквити су печени. Кад први буде готов, сачекајте 2-3 минута, склоните обод и уз помоћ тањира окрените бисквит. Одмах склоните папир и опет га окрените и оставите да се охлади.
Оставите их да се сасвим охладе пре премазивања чоколадним кремом.
Чоколадни крем:
Пошто је потребно да и крем буде охлађен за премазивање, онда је најбоље да га већ у току печење бисквита направите.
Исецкајте чоколаду и заједно са слатком павлаком ставите да се истопите на пари (посуду са чоколадом ставите на шерпу у којој лагано кључа вода, али пазите да је вода не додирује). Мешајте повремено док се сасвим не истопи и склоните са шерпе са водом.
Убаците на коцкице нарезан путер и мешајте лагано док се сасвим не истопи. Крем оставите да се охлади док не буде такве текстуре да се може фино премазивати.
Обликовање торте:
На тањир за служење ставите један бисквит, а затим обод тањира обложите тракама папира за печење које сте унапред исекли и подвуците их мало испод бисквита.
Нешто више од једне трећине крема премажите преко првог, а затим на њега пажљиво спустите и други бисквит. Остатак крема премажите преко и са страна торте. Не морате се трудити да крем буде савршено раван, мислим да је баш чар у томе да буде онако „замазан“.
По жељи, можете умутити слатку павлаку са врло мало шећера у праху или какаом служити уз торту.
Пријатно!
Да ли сме да се једе чоколада кад побели?
Преузмите андроид апликацију.