Руси и Словаци су их пренели нама, а многи Срби ван Војводине нису ни чули за ово феноменално тесто са маком и шећером. Прави се врло једноставно, а за онога ко не зна шта су бобаљке изненадиће их њихов невероватан укус.
Састојци:
- 500 грама брашна
- 20 грама свежег квасца
- 2 децилитра воде
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- 200 грама млевеног мака
- 150 грама шећера
Припрема:
У воду ставити квасац и кашичицу шећера и пустити да надође. Кад је квасац надошао додати брашно и кашичицу соли па замесити мекано тесто. Оставити тесто на топлом. Када одстоји и када се дигне тесто поделити на шест делова. Сваки део растањити прстима на округао штапић, отприлике 30 центиметра а потом исећи на 2 центиметра и од тога правити рукама мале лопте. Оставити мало у плеху да надође, а затим ставити у рерну на 220 степени и пећи око 20 минута да добро порумене.
Кад је тесто добро поруменело извадити га и ставити у цедку и врло кратко гс прелити врелом водом. Добро оцедити,а затим прелити са мало уља. Ставити у чинију тесто, додати мак, шећер. Бобаљке су готове.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.