Јело у ком ћете уживати током зиме.
Састојци:
- 500 г пилећег меса (најбоље бело месо или батаци)
- 1 већи кромпир
- 2 шаргарепе
- 1 першун (корен и листови)
- 1 мањи целер (корен)
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 л воде
- 1 л пилеће супе (може и коцка растворена у води)
- 200 мл киселе павлаке
- 2 кашике брашна
- 1 жуманце
- 2-3 кашике уља или маслаца
- со и бибер по укусу
- ловоров лист (опционо)
- сок од једног лимуна
Припрема:
Пилеће месо оперите, исеците на мање комаде и ставите у лонац са водом. Кувајте док не постане мекано. Када је кувано, извадите месо и сачувајте воду у којој се кувало.
Припрема поврћа:
Кромпир, шаргарепу, першун и целер очистите и исеците на ситне коцкице.
Црни лук ситно исецкајте.
Пржење:
У другом лонцу загрејте уље или маслац и додајте исецкани црни лук. Пржите док не постане стакласт. Додајте брашно и пржите уз стално мешање док не постане светло смеђе боје.
Додавање течности:
Полако додајте воду у којој се кувало месо и пилећу супу, стално мешајући да се не створе грудвице.
Додавање поврћа и меса:
Додајте исецкано поврће и кувано пилеће месо. Кувајте док поврће не омекша.
Припрема запршке:
У посуди помешајте киселу павлаку, жуманце и сок од лимуна. Добро измешајте.
Додајте неколико кашика вреле чорбе у смесу са павлаком (да се темперира) и затим лагано умешајте све у чорбу.
Финално кување:
Додајте со, бибер и ловоров лист по укусу. Кувајте још пет до 10 минута уз повремено мешање.
Послужите топлу чорбу са свежим першуном.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.