Ово је одличан рецепт када имате превише зрелих банана.
Састојци:
- 120 грама брашна
- 65 грама незаслађеног какао праха
- 1 кашичица соде бикарбоне
- пола кашичице соли
- 120 грама шоље растопљеног путера
- 160 грама смеђег шећера
- 3 велике зреле банане
- 2 велика јаја на собној температури
- 120 грама павлаке на собној температури
- 1 кашичица чистог екстракта ваниле
- 200 грама комадића чоколаде
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Подмажите калуп за хлеб уљем или га обложите папиром за печење, а док се рерна загрева, у чинију средње величине просијте брашно, какао прах, соду бикарбону и со. Промешати и оставити на страну. У малој чинији изгњечите три зреле банане, ау средњој чинији помешајте растопљени путер и смеђи шећер док се не формира густа паста. Додајте пасиране банане, павлаку и ванилију. Мешајте док се не сједини. Додајте једно по једно јаје и добро промешајте, па додајте све суве састојке и наставите да миксате док се све не сједини. Тесто ће бити мало грудасто због банана, али то је сасвим у реду. На крају додајте комадиће чоколаде (мало сачувајте за врх) и сипајте тесто у калуп за хлеб. Напуните посуду до три четвртине висине калупа, а ако имате вишка теста, можете га ставити у калуп за мафине. Поспите додатне комадиће чоколаде на врх теста. Хлеб од банане пеците 50 до 60 минута, а тесто можете проверити чачкалицом – да је хлеб готов знаћете када уметнута чачкалица изађе чиста. Оставите хлеб од банане да одстоји у тигању десет минута, а затим га пребаците на решетку за хлађење. Оставите да се потпуно охлади пре сервирања. Чувајте га покривено на собној температури до пет дана.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.