Осим што је укусно, кисело млеко је богато и висококвалитетним протеинима и пробиотицима који позитивно утичу на пробавни систем и регулишу равнотежу бактерија и цревне микрофлоре, па погледајте рецепт у наставку и припремите кисело млеко као што су то радиле наше баке.

Састојци:
- три литра млека (пожељно са 3,8 процената масти)
- кашичица шећера
- 350 г павлаке
Припрема:
У млеко ставите шећер и прокувајте. Затим искључите ватру и мало охладите млеко.
Баке су говориле да је оптимална температура ако можете да држите прст у млеку 10 секунди, а неке су знале и лактом да провере температуру.
Ако вам није превруће за лакат, то значи да је температура добра.
У посебну посуду одвојите око 300 мл млека и умутите павлаку. Смесу сипајте у остатак млека и добро промешајте кашиком или дрвеном кашиком.
Пребаците у посуду у којој ћете закиселити млеко. Најбоље би било да користите глинену теглу, али можете користити било коју посуду.
Ставите крпу на посуду и оставите је преко ноћи на собној температури.
Пребаците кисело млеко у фрижидер и сачекајте још 24 сата пре употребе.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.