Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Ребрача: Звезди и Партизану огромни буџети нису довољни, потребно је и време

Партизан и Црвена звезда имају огромне буџете последњих година, али то није довољно како би стигли до места где они себе виде. Потребно је време и континуирани рад јер и сви други клубови улажу значајна средства“, рекао је Танјугу некадашњи кошаркашки репрезентативац Жељко Ребрача, тренеутно на функцији председника КК Војводина.
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Београдске вечите ривале ове недеље очекују нови изазови у Евролиги, ново дупло коло – Партизан ће одиграти два меча на страни против Монака и Виртуса, док ће Црвена звезда дочекати Валенсију и Барселону.

Црно-бели су тренутно на деоби осме позиције са 12 победа и 11 пораза, а црвено-бели су 13. са скором 9-14.

„Када сам ја играо кошарку, Панатинаикос је годинама улагао много новца, али нису сваке године били први. Време и континуитет су битни да би дошао до врха. Ми смо мало специфични као навијачи јер желимо сада и одмах резултат. Партизан је прошле године био близу тога али је један моменат променио ток енергије и окренуо целу серију против Реала. Ситнице и детаљи одлучују. Верујем да оба клуба имају потенцијал и треба да издрже. Још ништа није готово“, сматра Ребрача.

Драго ми је да видимо овај ниво кошарке у Београду од стране Партизана и Црвене звезде, Арена је увек пуна и када овакву атмосферу виде људи у Европи и свету, то је заиста нешто посебно, сматра Ребрача.

„То треба да подржимо јер је то наша промоција, промоција Београда и Србије. Ми свету шаљемо позитивну слику и треба да будемо позитивни у томе јер ово је тек друга година озбиљнијег улагања у ова два клуба.“

Ребрача је у више наврата радио са Жељком Обрадовићем, што у клупској, што у репрезентативној кошарци.

„Прошле године су ме многи питали за Жељка јер је Партизан врло лоше отворио сезону. Ја сам им рекао пустите то. Са Жељком сам радио много дуго, знам како ради и некада је играчима тешко да се прилагоде том начину рада и његовом знању. Он држи кошарку у малом прсту, води рачуна о свему. Неки играчи нису радили у таквим системима и да би се прилагодили њему потребан је један одређени период. Према томе, потребно је стрпљење и мора све да се издржи“.

Према његовим речима, да би успео код Жељка, мораш да будеш јак карактер, али истовремено је радити са њим веома изазовно.

„Две године смо заједно били у Партизану, две године у Бенетону и две године у Панатинаикосу, плус репрезентација. Знам кроз какве сам периоде пролазио и колико је то било тешко и изазовно. Поред кошаркашког знања, много је важан и карактер, да ли можеш континуирано и у високом ритму да одржиш ниво и да радиш. Тај ниво кошарке који он форсира је стварно нешто највише што можеш да доживиш. Сваки играч који дође код њега напредује и подигне своју вредност. Ево, одличан пример је Ексум, који је после једне сезоне отишао у НБА“

Последњих година Партизан и Звезда имају велики број странаца, што значајно отежава позицију младим домаћим играчима.

„Треба да кренемо и од базе. Стално пропагирам да се улаже у младе играче јер немамо ми ту базу коју смо имали пре неких 20 и више година. Та база је далеко мања. Као председник Војводине инсистирам на томе. Данас се у кошарку много улаже, и треба то да се одржи. Кошарка је наш национални спорт, то је наша слика коју ми шаљемо у свет и потребно је време доброг и континуираног рада. Ни Реал, ни Панатинаикос и све те велике екипе нису сваке године освајали титуле, а са друге стране, много пара су уложили. Морамо да будемо реални. Данас сви играју кошарку и улажу у њу“

Драго ми је што се Жељко вратио, а са њим и велика енергија, али не само за Патизан, сматра Ребрача.

„Звезда исто тако улаже, као и Војводина, желимо да се вратимо у АБА 1 лигу. Створила се нова енергија у Новом Саду. Потребно је више мањих средина у којима ће да се улаже како бисмо подигли базу која ће бити потребна репрезентацији и нашим млађим играчима“.

База је мала, немамо велики број екстра талентованих играча као што је Теодосић, Јокић, Мицић.. Топић је један од њих. Петрушев није на том врхунском нивоу, он је одличан играч, али није врхунски. Очекује се од Копривице и Трифуновића много. Потребно је да се више улаже у млађе играче, наводи Ребрача.

„Данас се тражи резултат и нема нико времена да сачека младог играча. Тешко ће млади играч данас добити шансу у Партизану и Црвеној звезди. Топић може јер је екстра таленат и кроз Мегу је показао да је врхунски потенцијал и да тек треба да покаже највише. Зато спомињем Војводину која треба да буде развојни центар у региону и да ће играчи у 22. или 23. години ићи даље у веће клубове. Због тога су нам потребне мање средне и више индивидуалног рада. Без тога тешко да ћемо нешто урадити и зато ћемо имати велики број странаца.“

Легендарни репрезентативац је од лета 2022. године на позицији председника Војводине. Новосађани ове сезоне играју сјајно, први су у Кошаркашкој лиги Србије и гледаћемо их на Купу Радивоја Кораћа.

„Нови Сад је други по величини град у Србији и сматрам да заслужује да има кошарку на врхунском нивоу. Новосађани воле кошарку. Оно што смо затекли када сам преузео клуб је нешто што је било катастрофално. Тадашњи огроман дуг смо свели на неких пет одсто, што практично и не постоји. Кренули смо од млађих селекција, кадета и јуниора па до првог тима. Направили смо петогодишњи план јер знамо да ништа не долази преко ноћи. Имамо младог тренера који је један од најперспективнијих у Србији, и дали смо му слободу да ради, наравно ми сви разговарамо. Желимо да растемо заједно. Цео тим људи који је у Војводини даје велики допринос клубу јер воле кошарку. Нико не ради механички, сви верују у тај крајњи циљ који ће доћи за пет година“.

Ребрача истиче да се кошаркашки центри полако дижу и да се много новца улаже у домаће клубове.

„Знамо да је кошарка наш национални интерес и у овом моменту Војводина иде ка томе да постане регионални центар за развој младих играча. Желимо да уђемо у АБА 1, то не кријемо и налазимо се на добром путу. Створила се нова енергија и то је одлична ствар. Ево и Суботица улаже много, Џокер и Сомбор исто. Потребни су нам такви центри“.

Пре неколико година основао је и кошаркашку академију Жељко Ребрача, у циљу правилног развијања деце.

„Прва идеја је била да будемо другачији од осталих. Желимо деци да донесемо неке нове радионице, психолошку припрему и да убацимо енглески језик и заштиту деце на интернету. Да виде како уопште правилно да користе телефоне. Деца данас живе у виртуелном свету и имају велике проблеме са мотивацијом и дисциплином“, каже Ребрача и додаје да су по истраживањима, данашања деца аеробно неспретнија за 15 до 20 одсто у односу на своје вршњаке пре 20 година.

Морају да се врате базичне ствари у школе и школице спорта. Да се ради техника трчања и многе оне ствари које смо запоставили данас. Желео бих своје искуство да пренесем на њих, али исто тако ми морамо да се прилагодима њима јер су се времена променила. Морамо да их саслушамо и чујемо, наводи он.

„Деца су много затворена и морамо да их отворимо јер свако дете функционише другачије. Сматрам да су деца данас много заштићена од стране родитеља и не знају да артикулишу своје емотивно стање. То тренер на пример треба да чује, а онда сви ми да утичемо на њих да постану најбоља верзија себе. То је данас највећи изазов у раду са децом, наћи мотив. Мотив није најбитнија ствар, то је дисциплина јер нећеш бити сваки дан мотивисан као што си данас. Поред кошарке желимо и психолошку припрему деце, да се разговара са њима. Нису сва деца иста, морамо да им приступимо на различите начине. То је највећи изазов са којим се носимо“, закључио је Ребрача“.

Janik Siner: Novak Đoković je posebna liga u odnosu na mene

Преузмите андроид апликацију.