Почетна > Србија
Србија

РЦ Зрењанин: Присуство житног бауљара (Zabrus tenebrioides) у усевима стрних жита

Визуелним прегледом стрних жита на територији РЦ Зрењанин регистрована су оштећења од ларви житног бауљара (Zabrus tenebrioides).
Фото: Wikimediacommons/Krzysztof Goleń

Ова штеточина може нанети значајне економске штете младим усевима стрних жита. Највеће штете бауљар наноси у јесењем периоду, у годинама када су топли октобар и новембар месец, као што је то случај ове јесени. Штеточина се, пре свега, појављује на парцелама где је предусев пшеница или где се новопосејана пшеница граничи са парцелом где је исте године већ била пшеница.

Житни бауљар има једну генерацију годишње и презимљава у стадијуму ларве. Одрасли инсекти се појављују у време млечно-воштане зрелости стрних жита. Кратко време се хране зрном не наносећи значајније штете, а потом се повлаче у земљу.

Крајем августа и током септембра месеца пиле се ларве које се хране биљним соковима из лишћа, тако да од листова остају само згужвани нерви. Кад униште један бокор жита, селе се на други итд., док не заврше развиће, и зато су ларве много штетније.

Ларве се интензивно хране на температурама изнад 10°Ц, а при температурама испод 3-5°Ц престају са исхраном.

Повећана бројност житног бауљара настаје услед непоштовања плодореда који представља основну меру контроле те штеточине.

РЦ Зрењанин наставља са праћењем здравственог стања стрних жита.

RC Sremska Mitrovica: Kukuruzna (pamukova) sovica

 

Преузмите андроид апликацију.