На подручју деловања РЦ Врбас, коштичаво воће се у зависности од биљне врсте, локалитета и сортимента, налази у фази од 50 % до 70 % лишћа опало (95 ББЦХ), а јабучасто воће у фази лишће губи боју, почетак опадања лишћа (ББЦХ 92-93).
У јесењем периоду, по опадању око 70 % лисне масе, спроводе се третмани бакарним препаратима са циљем смањења инфективног потенцијала проузроковача болести.
Поред ове мере, врло је важно спровести и механичке мере како би се очувало здравствено стање засада. Ту спадају:
– Одстрањивање поломљених, сувих грана и стабала (посебно оних који су заражени бактеријама Erwinia amylovora и Pseudomonas syringe pv. syringe или гљивама попут Nectria galigena),
– Сакупљање мумифицираних плодова и опалог лишћа са појединачних стабала и на плантажама, а опало лишће је најбоље сакупљати или заоравати,
– Код коштичавих воћних врста у овом периоду не треба сећи гране, јер повреде настале у овом периоду, могу представљати опасност за улаз патогена,
– Чишћење стабала од гнезда с гусеницама,
– Стругање коре и одстрањивање лишајева, маховина.
Уколико се на воћу уоче симптоми бактериоза потребно је механички уклонити заражене делове уз одређене санитарне мере:
– Рез мора бити минимум 30 цм у здраво ткиво,
– Ране на стаблима треба дезинфиковати препаратима на бази бакра,
– Одсечене биљне делове не треба бацати на земљу него их треба уклонити и спалити,
– Обележити стабла која су била заражена ради праћења у наредном периоду или их искрчити,
– Приликом резидбе треба вршити дезинфекцију алата, обуће и одеће радника употребом 10% раствора
натријум хипохлорита или 70% етил алкохола.
Будући произвођачи воћа треба да обрате пажњу да приликом куповине садница бирају оне саднице које су здраве и сертификоване и које су контролисане од стручних служби.
RC Vrbas: Cikada Psammotettix alienus – prenosilac virusa u pšenici
Преузмите андроид апликацију.