Почетна > Србија
Србија

РЦ Врање: Пепелница винове лозе (Uncinula necator)

У региону Врања засади винове лозе се у зависности од сортимента и локалитета налазе у различитим фазама сазревања од фазе шарак бобица до фазе омекшавање бобица (ББЦХ 83-85).
Фото: Wikimediacommons/Bauer Karl

Визуелним прегледом засада винове лозе, где нису спроведене адекватне мере заштите, регистровано је присуство симптома пепелнице винове лозе (Uncinula necator).

Пепелница винове лозе се јавља на свим зеленим деловима али највеће штете наноси грожђу. Симптоми у виду пепељастих пега се најпре јављају на младом лишћу и брзо се шире. Инфицирано младо лишће се деформише, суши и опада. Највеће штете настају на грожђу, чије су бобице прекривене пепељастом превлаком а током развоја заразе младе бобице заостају у порасту, смежуравају се, поцрне и сасушују. Долази до пуцања покожице бобица што омогућује насељавање разних сапрофитних микроорганизама, који изазивају труљење често и целих гроздова.

Пепелница се јавља од раног пролећа до касне јесени. Критичан период за развој пепелнице сматра се раздобље од цветања до затварања гроздова и почетак шарка. Влажност није лимитирајући фактор за развој и ширење те болести. Зато су важне редовне хемијске мере заштите и у сушним условима са високим температурама.

RC Kikinda: Prisustvo braon mramoraste stenice u usevima i zasadima

 

Преузмите андроид апликацију.