Почетна > Србија
Србија

РЦ Сремска Митровица: Присуство штетних инсеката у усевима уљане репице

На терену РЦ Сремска Митровица, усеви уљане репице се у зависности од времена сетве и примењених агротехничких мера налази у фенофазама: видљиво друго секундарно стабло (ББЦХ 22) до видљиви цветни пупољци још увек затворени лишћем (ББЦХ 50).
Фото: Wikimediacommons/Gilles San Martin

Визуелним прегледом усева уљане репице утврђено је присуство мале репичине пипе (Ceuthorrynchus quadridens), велике репичине пипе (Ceuthorrynchus napi) и репичиног сјајника (Melighetes aeneus) у ниским бројностима.

Репичин сјајник је штеточина цвета и презими у форми одраслог инсекта у земљишту. Порастом температура на око 12 °Ц до 15 °Ц одрасле јединке се активирају. Најпре се јављају на цветовима маслачка и других коровских биљака, а чим се формирају пупољци уљане репице прелазе на њих. У почетним фазама развоја пупољака репичин сјајник прави највеће штете, јер у потрази за поленом буше и изгризају пупољке услед чега долази до њиховог сушења и отпадања.

За сада су бројности репичиног сјајника још увек ниске, те се примена хемијских мера сузбијања не препоручује. РЦ Сремска Митровица наставља са праћењем ове штеточине и на време ће сигнализирати моменат за примену инсектицида.

RC Pančevo: Prisustvo repičinog sjajnika u usevu uljane repice

 

Преузмите андроид апликацију.