На терену РЦ Сента, усеви кромпира се налазе у фази од пуног цветања до 10% бобица у првој цвасти достигле крајњу величину (65-71 ББЦХ). Рани кромпир је у току вађења.
На региону РЦ Сента кромпир се гаји углавном за рано вађење, само на мањем броју парцела се гаји кромпир који се оставља за складиштење у магацине.
На феромонским клопкама за кромпировог мољца (Phthorimaea operculella) досад је регистрован само појединачан улов одраслих јединки.
Регион Сенте се не сматра подручјем са високим ризиком по настанак штета од кромпировог мољца те се хемијске мере заштите не препоручују.
Због значаја који ова штеточина има у другим регионима наше земље и ради спречавања подизања бројности популације, препорука је свим произвођачима кромпира, поготово онима који касније ваде кромпир, да предузму следеће превентивне мере контроле:
– Вађење кртола обавити у што краћем року,
– Након вађења кртола кромпира, не остављати их на парцелама, већ их што пре унети у складишта,
– У складиштима одржавати температуру испод 10°C,
– На прозоре у складиштима поставити мреже да се спречи улазак мољца у складиште
– На парцелама стално одржавати компактност земљишта наводњавањем, како би се спречило полагање јаја на кртоле.
RC Jagodina: Sovica gama (Autographa gamma) u usevima paprike
Преузмите андроид апликацију.