Почетна > Србија
Србија

РЦ Пирот: Здравствено стање озиме пшенице и јечма

На подручју деловања РЦ Пирот, на локалитетима Гњилан-Крајиште и Извор-Под друм, усеви озиме пшенице и јечма, се у зависности од времена сетве, налазе у различитим фазама бокорења, четврто и пето стабло видљиво (ББЦХ 24-25).
Фото: Wikimediacommons/Doncsecz

Визуелним прегледом усева пшенице регистровано је присуство пепелнице жита (Erysiphe gramminis) на до 3% биљака. Такође, регистровано је присуство лисних ваши (Aphididae) на до 8% биљака. Блага зима погодовала је развоју ових штеточина.

У усевима јечма, регистровано присуство мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophora teres) на до 6% биљака, сочивасте пегавости листа јечма (Rhynchosporium secalis) на до 3% биљака и лисних ваши (Aphididae) на до 7% биљака.

У оба усева уочено присуство активних рупа глодара, пољске волухарице (Microtus arvalis) и пољског миша (Apodemus sylvaticus). Ове штеточине карактерише брзо пренамножавање и зато је потребно на време редуковати њихову бројност. Препорука произвођачима је да обилазе своје усеве и да прате бројност глодара. Уколико бројност глодара пређе праг штетности препоручује се њихово сузбијање применом готових мамака на бази цинк-фосфида.

Праг штетности за пољску волухарицу износи 10-500 активних рупа по хектару, док за пољском миша праг штетности је 10-50 активних рупа по хектару.

Након примене родентицида, рупе треба затрпати, да не би дошло до тровања дивљачи и других животиња.

РЦ Пирот наставља са праћењем здравственог стања озиме пшенице и јечма.

RC Prokuplje: Zdravstveno stanje useva ozime pšenice i prisustvo glodara

 

Преузмите андроид апликацију.