Почетна > Србија
Србија

РЦ Панчево: Присуство крваве ваши у засаду јабуке

На територији РЦ Панчево, визуелним прегледом у појединим засадима јабуке регистровано је присуство колонија крваве ваши (Eriosoma lanigerum) у виду беле, густе, вунасте превлаке на кореновом врату.
Фото: Wikimediacommons/Simo Pas

Крвава ваш током године може да развије 10-15 генерација. Презимљава у стадијуму ларве у пукотинама стабла или око кореновог врата. У рано пролеће ваши мигрирају ка гранама и гранчицама где се хране сишући биљне сокове, и на тим местима долази до пуцања коре грана, дебла и до појаве рак-рана. Симптоми присуства колонија крвавих ваши у засадима јабуке су лако уочљиви и карактеристични у виду беле влакнасто-вунасте превлаке на нападнутим биљним органима: лисним дршкама, гранама, деблу и кореновом врату.

Присуство крваве ваши је изразито штетно у младим засадима и расадницима где при јачем нападу могу довести до сушења биљака.

Сузбијање крваве ваши је тешко и захтева примену различитих мера.

Превентивне мере контроле су правилан избор подлоге за калемљење јабуке, контролисана резидба без великих резова грана као и избалансирана исхрана (умерено ђубрење азотом, да би се спречило претерано бујање изданака).

Хемијске мере контроле су отежане због густе воштане превлаке која их штити од депозита инсектицида, као и скривени начин живота на кореновом врату, пукотинама коре и рак ранама. Зимским третманима се, применом минералних уља са већом количином воде, редукује број популације те штеточине. У пролеће при појави покретних форми могу се спроводити хемијске мере заштите инсектицидима на бази активних материја флоникамид или спиротетрамат, усмеравањем дизни у зоне приземног дела стабла.

RC Sremska Mitrovica: Bakteriozno izumiranje jabučastog voća

 

Преузмите андроид апликацију.