Почетна > Србија
Србија

РЦ Лозница: Здравствено стање стрних жита

На подручју деловања РЦ Лозница усеви озимог јечма се налазе у фази од 2 листа развијено до фазе бокорења (ББЦХ 12-21). У региону РЦ Лозница сетва пшенице је још увек у току, а усеви посејани у ранијим роковима сетве се налазе у фенофази од 1-3 листа развијена (ББЦХ 11-13).
Фото: Градске инфо

Визуелним прегледом усева јечма регистровано је присуство симптома сочивасте пегавости јечма (Рхyнцхоспориум сецалис) на до 3% биљака и симптома мрежасте пегавости листа јечма (Пyренопхора терес) на до 7% биљака , док је визуелним прегледом усева пшенице регистровано присуство сиве пегавости листа пшенице (Септориа тритици) на до 5% биљака.

Хладно време смањило је активност и развој лисних ваши (Апхидидае), па се тренутно визуелним прегледом региструју ниске бројности ових штеточина.

Визуелним прегледом усева стрних жита на различитим локалитетима уочене су активне рупе од пољских мишева (Аподемус сyлватицус). Пољопривредним произвођачима се препоручује редован обилазак усева, и уколико се региструје бројност активних рупа од глодара изнад прага штетности (10 до 50 активних рупа по хектару за пољског миша и 10 до 500 активних рупа по хектару за пољску волухарицу) примена неког од регистрованих родентицида у виду готових мамака. Након примене мамака, рупе треба затрпати како не би дошло до тровања домаћих животиња, дивљачи и птица.

РЦ Лозница наставља са праћењем здравственог стања усева озиме пшенице и јечма.

RC Pančev: Zdravstveno stanje useva pšenice

 

Преузмите андроид апликацију.