Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Размишљате да своју децу упишете на балет? Ево где то да учините

Уколико сте у фази размишљања да своје дете упишете на неку активност, балет је свакако једна од препорука јер доноси многе користи за дечији телесни развој.
Фото: Freepik/pressfoto

Похађање часова балета дете од најранијег периода стиче добру координацију тела, као и равнотежу.

У Новом Саду има сасвим довољно локација на којима можете пронаћи плесне клубове у којима деца могу учити ову играчку вепштину.

Не заборавите само да је данас балет за децу претежно популаран у варијанти џез балета чија је форма лакша и опуштенија од класичног балета.

Џез балет је игра која своје покрете базира на класичном балету, али је ритмика знатно бржа, са лаганијим покретима и с тога је примаљива за тренинг млађим нараштајима.

У већини новосадских плесних студија поред балета и џез балета, пронаћи ћете још једну врсту плеса коју ваши малишани могу да похађају а то је модерни плес („contemporary dance“).

Слободни плес је сасвим нешто другачије од балета, могло би се рећи његова супротност јер плес не прати никакву класичну форму, не трпи подређеност облику, већ се истиче слободним покретима, понајвише импровизацијом и перформансом.

Модерни плес који данас постоји постао је популран 50-их година прошлог века, а комбинује елементе слободног плеса и елементе класичног балета. Временом се популаризовао у поп култури.

Фото: Pexels/Budgeron Bach
1. „Stage dance studio“

„Stage dance studio” налази се на адресама Светозара Милетића 40 и Пастерова 20. Овај плесни студио доноси часове малишанима за разне врсте плеса, примарно балета, џез балета, са тим да се разликује узраст похађања те тако постоје три групе, од којих је прва група за узраст, већ од 3 и по године.

Овде такође можете пронаћи обуке и за још неке плесове попут „contemporary“ плеса, хип хопа, „show dance-a“, гимнастике…

„Stage dance studio” са групама наступа и на разним дечијим такмичењима.


2. „Pointe Dance Studio“

„Pointe Dance Studio“ је плесни студио који се у Новом Саду налази на адреси Тихомира Остојића 20. Овај студио доноси часове балета, џез балета као и модерног балета.

Почетни ниво за увод у балет је од 5 година до 6 година и ту како „Pointe Dance Studio“ наводи деца уче основе балета, гимнастику за почетнике, а уз то се и добро забављају.

Друге групе обухватају децу полазнике узраста од 7 до 9 година и 10-14 година где се балетска техника учи и усавршава.

„Pointe Dance Studio“ као клуб такође учествује на разним плесним такмичењима за децу.


3. „Arte dance“

„Arte dance“ је балетски студио који се налази на адресама – угао Мише Димитријевића и Ђорђа Сервицког и Марка Краљевића 32 (Краљев парк). Овај студио доноси за све узрасте деце, групу од три године, затим групу од четири године, старије од пет година и предшколску групу.

Поред бројних такмичења балетски студио се истиче занимљивим активностима, попут учествовања у емисији „Зврк“ радио-телевизије Војводине, у плесном скијању, итд.


5. „Impuls Dance Studio“

„Impuls Dance Studio“ је плесни студио који своје сале има на разним локацијама у граду, а једна од њих се  налази и у центру града, у дворишту матичара на Тргу Младенаца 7. Плесни студио нуди часове балета за најмлађе, плесна такмичења и разне друге занимљивости. 


6. „Play Dance Studio“

„Play Dance Studio“ налази се на адреси Вардарска 1. Плесни студио је обучен за разне врсте плеса, од балета, џез балета и модерног плеса. Такође у склопу студија се налази школица спорта, часови гимнастике и рекреације.

Најмлађи у овом студију имају прилику да се развијају и да тај дечији труд препозна и плесни тим студија. Наиме „Play Dance Studio“ садржи праксу стипендирања, која се одиграва током завршног концерта клуба у септембру месецу, током кога се најбољи плесач награди за свој труд.


7. „Professional Dance Studio“

„Professional Dance Studio“ има просторе за тренинг на више адреса у граду, од Грбавице, Булевара Ослобођења, до Детелинаре.

Малишанима нуди тренинге џез балета, модерног балета и гимнастике.

Студио организује своје концерте на којима малишани учествују, али су и редовни посетиоци такмичења.


8. „Dance factory“

„Dance factory“ се налази на тргу Марије Трандафил 14 у Занатском дому.

Овај плесни клуб је из Београда, али је своје одељење отворио и у Новом Саду.

Уколико желите да ваши малишане уче балет управо овде, требало би напоменити да је овај познати плесни клуб освојио велики број трофеја у бројним такмичењима.


9. „Viva Dance Academy“

„Viva Dance Academy“ је истовремено и плесни клуб, али и удружење у култури, у почетку настало као удружење студената ДИФ-а са називом Универзитетски клуб Вива.

Данас је ово култно место плесни клуб који нуди часове и деци и младима.

Плесни клуб се налази на адреси Милетићева 6.

Учесник је многих мјузикла у разним позориштима, од Позоришта на Теразијама до Српског народног позоришта.

Фото: Pexels/cottonbro studio

Не заборавите да балет није намењен само девојчицама, већ га једнако могу похађати и дечаци, с тим да и даље према заинтересованости за ову вештину предњаче девојчице, али не треба се напомињати да се балетани лакше од балерине пробијају због мањка конкуренције!

Размислите и имајте на памети да је, ако не из било ког другог разлога, бар због развоја ваших малишана балет идеалан као тренинг!


Koji konjički klubovi za decu postoje u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.